Gyakori hibák a diétában

Gyakran előfordul diétázó embereknél, hogy a várt eredmény nem, vagy nem úgy jön, ahogy ők eltervezték. Figyelnek az étkezésükre, mozognak, valami mégsem jó. Gyakori jelenség, hogy a táplálkozásban olyan hibák vannak, amikre nem is gondolnánk. Ebben a cikkben a leggyakoribbakkal foglalkozunk.

Túl kevés tápanyag bevitele

A leggyakoribb hiba a túl drasztikus diéta, a koplalás. Ezek gyakran hatásosak, de egészségtelenek, illetve a kiéheztette szervezet könnyebben szedi vissza a zsírpárnákat. A legjobb egy ránk szabott, tartható diéta, megfelelő mozgással kiegészítve. Itt is a középutat jó keresni.

Müzliszeletek

Elsőre azt hinnénk, hogy kiváló energiaforrások, de sajnos a legtöbb sok hozzáadott cukrot tartalmaz. 3-4g cukor(egészséges, átlagembernél) nem a világvége, azonban sok kicsi sokra megy. Kerüljük a cukrozott termékeket, vásárlás előtt érdemes elolvasni az összetevőket.

Szószok, öntetek, dresszingek

Salátákhoz, egyéb ételekhez sokan használnak majonézt, vagy összetett szószokat. Ezek azonban gyakran  rengeteg kalóirát, és rossz minőségű tápanyagot tartalmaznak. Érdekes kerülni az előre elkészített önteteket.

Túl kevés víz

Sokan félve a vizesedéstől, vagy más okból a diéta alatt(és sokan amúgy is) kevés folyadékot visznek be. Ez korántsem jó. A szervezetnek a megfelelő anyagcseréhez szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadékra. A folyadékot nagyrészt víz tegye ki.

Light üdítők

A cukormentes és light üdítők gyakran annak ellenére, hogy nem tartalmaznak cukrot, olyan anyagokat tartalmaznak, amik árthatnak a diétánknak, esetleg egészségtelen adalékanyagok lehetnek bennünk. Kerüljük ezeket. Ha ízesített dolgot szeretnénk inni, akkor igyunk zöld teát, esetleg citromos vizet.

Rántott ételek

Azt gondolnánk, hogy a rántott csirke, vagy rántott gomba egészséges, nem hizlaló étel. A csirkehús és a gomba kevés zsírt tartalmaznak, de a panír, azaz bunda már nem. Nem beszélve a lisztről, tojásról. Ezek együtt óriási kalóriamennyiséget tartalmazhatnak, ugyanis a panír sütés közben megszívja magát zsiradékkal.

Gyümölcsök

A gyümölcsök kiváló szénhidrát- rost- é vitaminforrások, de némelyiket diétában jó elkerülni. Ilyen a banán, körte és az édesebb gyümölcsök általában. Egy közepes banán pl. 25-30g fruktózt, azaz gyümölcscukrot tartalmaz. De még a szőlő is 100g-ban több, mint 18g-ot.

Bármilyen diétát is követünk, a fontos a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, és megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Jó egészséget és sok sikert mindenkinek!

Kremlicza Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük