Egy igazán erős nő – Interjú Sashegyi Anna válogatott erőemelővel

Ha erőemelés kerül szóba, akkor a legtöbben nagydarab, szakállas fickókat képzelnek el, akik hatalmas súlyokat nyomnak ki. Mostani interjú alanyom szintén nagy súlyokat mozgat meg, de mellé még csinos is. Kérdéseimre ezúttal Sashegyi Anna válogatott női erőemelő válaszol, aki számtalan sportágban kipróbálta már magát, emellett három gyermekes édesanya.

Sunshine & Balance: Először is köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést. Mióta része az életednek a sport, mi volt az első sportág, amit űztél?

Anna: 6 éves koromban kezdtem úszni, 13 éves koromig, versenyeztem is. Aztán atletizáltam, rövidtávfutás, távolugrás, kislabdadobás volt a versenyszámok között, általános iskola végéig. Eztuán röplabdáztam, kézilabdáztam középiskolában. Közben hobbiszinten teniszeztem is. Majd a gyerekeim születése közben-után alakformáló edzések, kb. 6-7 éve súlyokkal is. Kifejezetten erőemelés 3 éve.

Sunshine & Balance: Úgy tudom a fitnesz világa sem ismeretlen számodra, mesélnél erről egy kicsit?

Anna: A fitnesz alakformálás szintjén érdekelt, nagyjából 6-7 éve kezdtem el.

Sunshine & Balance: Hogyan jött az erőemelés? Miért választottad ezt?

Anna: Az erőemelést a nagyobb fiam Dávid kezdte el a családban. Amikor elkezdett versenyezni, felmerült hogy mivel viszonylag jó volt a guggolásom, megpróbálhatnám a masters 1 magyar rekordokat megdönteni, így elkezdtem felkészülni a következő OB-ra, vagyis a 2016. októberire.

Sunshine & Balance: Nőként mennyire nehéz érvényesülni ebben a sportágban?

Anna: Ha az érvényesülés a sikerességet jelenti, egyre nehezebb. Nagyon erős a női mezőny.

Sunshine & Balance: 3 gyermekes édesanyaként mennyire nehéz ez az életmód? A családod támogatja a törekvéseid?

Anna: Mivel a legidősebb fiam, Susa Dávid, erőemelő versenyző és edző is, így ő programozza a felkészülésemet, a barátnője, Nagy Zsófia, szintén versenyez, magyar bajnok, a középső gyermekem az egyetlen lány Susa Felicita, szintén erőemelő versenyző nagyon szép eredményekkel, az ő párja is erőemelő Nagy János Rajmund, az egyik legerősebb magyar srác, a legkisebb fiam Susa Olivér pedig már edz egy ideje, a nagyobb irányítása alatt, jelenleg készül másodosztályú fekvenyomó OB-ra. Ahogy látszik nekem nem nehezíti, könnyíti a család a dolgot.

Sunshine & Balance: A hétköznapi ember alig tudja elképzelni mennyi munkával jár ez az sportág. Mennyit edzel egy héten?

Anna: Az edzések száma attól függ készülök-e versenyre, de 3-5 között.

Sunshine & Balance: Van kedvenc fogásnemed?

Anna: Felhúzás a kedvencem.

Sunshine & Balance: Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Anna: A tavalyi masters OB-n a 155 kilós húzásomra, életem legnehezebb gyakorlata volt.

Sunshine & Balance: Mik a terveidre erre az évre? Lesz fontos versenyed idén?

Anna: Idén inkább a bíráskodásra szeretnék összpontosítani, tavaly év végén letettem a MERSZ IPF szabályrendszerű bíró vizsgáját.

Sunshine & Balance: Mik a hosszú távú terveid? Van valamilyen „nagy” célod?

Anna: Szeretném megdönteni a saját guggolás és felhúzás rekordomat, helyezést elérni a masters EB-n, illetve a bíráskodásban minél nagyobb gyakorlatot, később nemzetközi bírói vizsga.

Sunshine & Balance: Az erőemelés egyre népszerűbb lesz ahogy látom, de a nők még kicsit idegenkednek tőle. Szerinted érdemes nőknek is elkezdeni ezt a sportot?

Anna: A nők azért idegenkednek mert félnek hogy túl nagyok, izmosak lesznek. Egy nő nem lehet túl izmos pusztán a nagy súlyoktól. Naturál sportolóként semmiképpen. Szerencsére én azt tapasztalom sok fiatal kezdi el ezt a sportot és nagyon sok nő, lány is.

Sunshine & Balance: Mit tanácsolnál azoknak, akik most kezdenek ismerkedni a vasakkal?

Anna: Ha erőemelésben gondolkodik, mindenképpen keressen egy hozzáértő edzőt, rettentően fontos a helyes technika már a kezdetektől, sok sérülés megelőzhető így, illetve a fejlődéshez is elengedhetetlen hogy technikailag rendben legyen a gyakorlat.

Még egyszer köszönöm az interjút, és nagyon sok sikert kívánok nektek a magam, és olvasóink nevében is.

Kremlicza Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük