Csak egy szokásos, már-már elcsépelt újévi fogadalomnak indult: idén igenis odafigyelek majd a táplálkozásra, sportolni fogok, és egészséges életet fogok folytatni. El is kezdtem, mint eddig minden évben, de akkor ott egy éve valahogy más volt. Már az elején furcsának tűnt, hogy nagyobb volt a kezdeti lelkesedésem, mint eddig valaha. Ez utána sem lankadt, sőt egyre nagyobb és nagyobb lett, míg végül egészen a szenvedélyemmé nőtte ki magát az egészséges életmód és a mozgás a mindennapjaimban. Ma már nem tudnám elképzelni, hogy az ágyban feküdjek és egész nap a tévét bámuljam. Képtelen lennék rá. Valahogy mindig késztetést érzek, mennem „kell”, csak mozduljak.
Ma már semmiért sem cserélném el a reggeli imádott zabkásámat a kedvenc gyümölcseimmel az egykori nutellás pirítósért. Őszintén? Arra sem emlékszem mikor vettem utoljára a nutellás üveget. Nem hiányzik. Nagyon sok fantasztikus hatását tapasztaltam a cukor és liszt elhagyásának. Sokkal életvidámabb, energikusabb lettem tőle és a mi a legjobban biztatott a kezdetekben az az volt, hogy észrevettem, hogy egyre kevesebb bőrhibám van. Persze azért most is van egy pár, de ez normális, hisz tinédzser vagyok. 🙂 Szebb lett a hajam, a bőröm jobban ragyog, mint valaha. Sokan mondták Nekem előtte, hogy a táplálkozás és a sport nagyon sokat segít lelkileg és testileg is az ember állapotán. Az előbbiben nem igazán hittem, majd azt is megtapasztaltam. A következő részben elmesélem, hogy befolyásolta a sport az én önbizalmamat és lelkivilágomat. Most pedig csakhogy lelkesítselek Titeket, megosztom veletek az Én kedvenc zabkása receptemet.
Alap zabkása recept Hozzávalók:- 40g zabpehely (Én apró szeműt használok, de ki hogy szereti)
- méz/édesítő ízlés szerint
- egy csipet fahéj
- reszelt citromhéj
- víz/tej/növényi tej
A zabpehelyre öntsünk kb. kétszeres mennyiségű folyadékot, majd ízesítsük ízlés szerint a mézzel, citromhéjjal és a fahéjjal. Főzzük közepes lángon kb. 3-5 percig. Az időtartam attól függ, ki milyen sűrűn szereti. Ezzel el is készült ez a villámgyors és egészséges reggeli. Ha szeretnél, keverhetsz hozzá kakaóport, joghurtot esetleg fehérjeport, megbolondíthatod még gyümölcsökkel is, de a lehetőségek tárháza végtelen. Elkészíthető sósan (akkor csak simán főzd meg a zabpelyhet) akár cukkinivel, gombával és sajttal is.
Sebdenics Betti