Padel – a tenisz és a fallabda szerelemgyereke

Ma a világ ötven országában közel 20 millióan űzik a játékot, ami első pillantásra a tenisz és a fallabda szerelemgyereke. Hogy mitől lett a világ egyik legdinamikusabban fejlődő sportja a padel? Válasz valószínűleg több is létezik, de az én szubjektív meglátásom szerint a helyes megfejtés; a hangulat. Kevés olyan sport létezik, amely a játékélményen keresztül egy óra alatt magába szippantja a kezdőket, ugyanakkor fiatalon, idősen, pocakosan és sportosan egyaránt élvezhető. Családias és látványos, hiszen egy hosszabb labdamenet akár a pályán, akár nézőként egyaránt magával ragadó.

A padel 1969-ben született, a pálya mérete kisebb, mint a teniszben, különlegességét a plexi falak adják, amelyek bevonhatók a játékba, tehát mandínerből is fogadható vagy visszaüthető a labda. További látványos érdekesség, hogy akár a pályán kívülről is menthető még egy helyzet, ha a felezővonalnál található ajtók valamelyikén van ideje kirohanni a játékosnak. Elég menő.

A szentendrei Padel Club Bravos egyik nyílt napján találkoztam először a játékkal. Két gyerekkel és némi túlsúllyal léptünk a pályára, de az itt eltöltött 15 percnyi bénázás azonnal beszippantott. Kényelmes tempóban játszható, nem kell annyira rohanni minden egyes labda után, a falak használata eleinte kicsit bizarr, de nagyon sokat dob az élményfaktoron. Spanyolországban a padel a családok egyik kedvelt hétvégi kikapcsolódása, sütögetéssel, sörözéssel kiegészítve. Komolyabb versenyeken sem egymás elpusztítása a cél, nincsenek felmenőket skandáló szurkolók és az élvonalbeli játékosok a meccs után legtöbbször a büfében ülve beszélgetnek. A Padel Club Hungary itthon is ezt a közösségkovácsoló, barátságos érzést hivatott közvetíteni, amellett, hogy olyan nemzetközi versenyeknek ad otthont, mint például az APT Padel Tour. Vadász Tamás, a Padel Club Hungary tulajdonosa és a Magyar Padel Szövetség elnökségi tagja a sportág népszerűsítése érdekében a többi klub aktív közreműködésével létrehozta a CEPT – Central European Padel Tour versenysorozatot, mely a tervek szerint a környező országokban is felpezsdíti eziránt a kiváló sport iránti érdeklődést.

Fotók: John Uram

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük